top of page

Barbara  Jernejčič Fürst,  mezzosopran

 

 je na graški Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost z odliko končala študij zborovskega dirigiranja in glasbeno dramskega upodabljanja, ter pridobila naziv magistre umetnosti. Bila je članica Flamskega opernega studia v belgijskem Gentu in štipendistka Steans Instituta for Young Artists v okviru festivala Ravinia v Chicagu.

Ob tem se je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri M.Lipovšek, Ch.Ludwig, D.Fischer-Diskauu, M.Martinuju, R.Piernayu ter, za baročno petje, pri B.Schlick in Ch.Roussetu.

Na odrih Flamske opere v Gentu in Antwerpnu, dunajske Komorne opere in v Theather an der Wien, ter Ljubljanske in Mariborske opere je nastopila v vlogah Kerubina v Figarovi svatbi, Druge dame v Čarobni piščali in Dorabelle v Cosi fan tutte W.A.Mozarta, kot Ruggiero v Händlovi Alcini, kot Tretja dama v praizvedbi opere Fanny Goldmann skladateljice Mie Schmidt, kot Lucretia v Onečaščenju Lukrecije B.Brittna, kot Siebel v Gounodovem Faustu , kot Lisinga v Gluckovi Le cinesi, kot Trommler v Ullmanovem Kaiser von Atlantis  in kot Arianna in Una ingrata v Monteverdijevi produkciji Ballo.mortale, ter kot Nerone v L'incoronazione di Poppea.

Kot koncertna pevka je sodelovala v okviru Glasbene mladine ljubljanske in Festivala Ljubljana, festivala Kogojevi dnevi, Slovenski glasbeni dnevi, Festival Radovljica, ter na festivalih Carintische Sommer, Steirischer Herbst, Zagrebški bienale, Klangwerktage Hamburg, Wien Modern, Bregenzer Festspiele, Styriarte, Internationale Woche für alte Musik Krieglach, Echi lontani, Festival Retz, Frühling Festival in Musikverein ... Nastopa z različnimi dirigenti (A.Nanut, U.Lajovic, M.Munih, D. de Villiers, G.Pehlivanian, En Shao, S.Kuijken, M.Haselböck, P.Rossi, D.Masson, D.Runnicles, S.Camberlin, J.Kalitzky…) in orkestri, ter ansambli (Slovenska filharmonija, simfoniki RTV, Armonico Tributo Austria, La petite bande, Solamente naturali, Musica Aeterna, Slowind, Ensemble Mosaik, Klangforum, Tonkünstlerorchester, ORF Radio-Symphonieorchester Dunaj …)

V  bogati koncertni zgodovini je poustvarila največja dela glasbene zakladnice. Redno sodeluje tudi s kitaristom Žarkom Ignjatovićem, s katerim sta v letu 2014 gostovala v Ameriki in Kanadi.

Je ena redkih izvajalk osredotočenih na dela sodobnih slovenskih skladateljev in skladateljic (preko 50 prvih in praizvedb): Jež, Lebič, Lipovšek, Šivic, Kogoj, Petrić, Globokar, Rojko, Habe, Golob, Mihelčič, Srebotnjak, Sojar-Voglar, Čopi, U. Pompe, L.Vrhunc, B.Jež-Brezavšček…

Za domače in tuje založbe je Barbara Jernejčič Fürst poustvarila dela na več kot 10 zgoščenkah ter izdala samostojne zgoščenke: prvo je posvetila celotnemu opusu Marija Kogoja ob spremljavi litvanske pianistke Gaive Bandzinaite,  katera je tudi njena spremljevalka pri najnovejši plošči z naslovom V votlini raja z deli Lebiča, Ježa, Šivica in Lipovška. Zgoščenko z naslovom Dotiki pa je posvetila skladateljicam in skladateljem današnjega časa, ki  pišejo za glas solo in Monteverdiju.

Deluje tudi kot profesorica solopetja na Akademiji za glasbo.

bottom of page